Moscheea Regală Carol I din Constanța, posibil model arhitectural pentru viitorul lăcaș din Capitală

Moscheea Regală Carol I din Constanța, posibil model arhitectural pentru viitorul lăcaș din Capitală

Potrivit unui comunicat transmis de reprezentanții Cultului Musulman din România, proiectul edificării lăcașului de cult din București, aparținând Comunității Musulmane din România, se află în faza preliminară a obținerii certificatului de urbanism, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Muftiatul Cultului Musulman din România are obligația ca, pe terenul pus la dispoziția Secretariatului de Stat pentru Culte prin H.G. nr. 372/2015 de către Guvernul României și dat în folosință gratuită pe o perioadă de 49 de ani, în conformitate cu prevederile protocolului de punere în posesie asupra terenului, să construiască un lăcaș de cult în conformitate cu Planul Urbanistic Zonal ce va fi aprobat de Consiliul General al Municipiului București”, se arată în comunicat.

Astfel, în baza celor convenite prin protocolul semnat între Secretariatul de Stat pentru Culte și Muftiatul Cultului Musulman din România, pe terenul menționat va fi ridicată o moschee cu capacitatea de aproximativ 1.000 de persoane, având ca anexe, un loc de abluțiune (spălare ritualică a credincioșilor musulmani înaintea slujbei – n.r.), casă parohială, bibliotecă și un centru de asistență socială. Proiectul acestor clădiri va fi avizat de Secretariatul de Stat pentru Culte.

„Documentațiile de urbanism și de arhitectură ce vor trebui să respecte legislația din România vor fi supuse avizării și aprobării autorităților publice de către firme românești autorizate in aceste două domenii. Atunci când lucrările vor fi finalizate, personalul clerical ce va sluji la viitoarea Moschee Centrală din București va fi numit, potrivit legislației în vigoare, de către Muftiatul Cultului Musulman din România și își va desfășura activitatea religioasă cu avizul Secretariatului de Stat pentru Culte”, mai anunță reprezentanții Cultului Musulman din România.

Prin urmare, susțin aceștia, moscheea va fi ridicată pentru Cultul Musulman din România, printr-un proiect elaborat, avizat și aprobat în România, pe un teren ce aparține statului român, ce se află și se va afla în administrarea Secretariatului de Stat pentru Culte, autoritate de specialitate ce-și menține, în numele Statului Român, dreptul de aviz atât asupra construcției cât și asupra celor care vor sluji în ea.

„Este de precizat că, din punct de vedere confesional, conform Legii 489/2006, musulmanii sunt reprezentați în raport cu statul și cu terți exclusiv prin autoritatea religioasă a Comunității Musulmane din România, Muftiatul Cultului Musulman din România, care este reprezentat și condus de Muftiu, având reședinta în municipiul Constanța”, se mai arată în documentul citat.

Cea mai mare parte din cei aproximativ 70.000 de musulmani din România sunt de rit sunnit, majoritatea dintre ei locuind în județele Constanța, Tulcea, Ilfov, municipiul București, Brăila, Călărași și Galați. Religia Islamică și practicarea Islamului pe teritoriul actual al României are o tradiție de peste nouă secole, 0,3 la sută din populația țării declarându-se de această confesiune, conform ultimului recensământ, iar Muftiatul Cultului Musulman din România are in administrare 75 de lăcașuri de cult islamice.

„Comunitatea noastră a rămas, la 100 de ani de la gestul Regelui Carol I de a construi o moschee Cultului Musulman din România, motivată de aceeași loialitate și devotament față de țară ce a fost apreciată de cel care ne-a dăruit prima mare moschee modernă”, spune șeful Cultului Musulman din România, Muftiul Muurat Iusuf.

Cel mai vechi lăcaș de cult musulman din România funcționează în municipiul Mangalia, moscheea monumentală Esmahan Sultan, construită în anul 1525.

În municipiul Constanța, finalizată în 1913, se află Moscheea Regală Carol I. Construcție monument istoric, această moschee poate fi, în opinia Muftiatului Cultului Musulman din România, prin dimensiuni și armonia volumetrică, un posibil model arhitectural pentru noul lăcaș de cult ce urmează să fie proiectat în București.

Tags:

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Un limbaj pe care Putin îl înțelege”. Ce sunt rachetele ATACMS cu rază lungă cu...
Gabriela Lucuțar a postat un VIDEO cu Silviu Prigoană, după înmormântarea lui. S-a viralizat rapid!
FOTO. Fiica lui Ilie Dumitrescu, apariție incendiară!
Dezvoltator imobiliar, despre investiția într-un apartament la Cluj: „E atractivitatea prostului. Treceți pe lângă blocurile...
IMAGINI CUTREMURĂTOARE de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Lacrimi de jale și piese interpretate de adolescentă...
O tânără de 22 de ani care urma să fie eutanasiată s-a răzgândit cu câteva...
Propunerea lui Erdogan: înghețarea conflictului din Ucraina și amânarea cu 10 ani a discuțiilor privind...
Cauza morții Andreei Cuciuc, fiica artistului Igor Cuciuc. Ce au descoperit medicii legiști la autopsie...
Ce înseamnă dacă mori în vis? Răspunsul experților în somnologie
De miercuri seară, vremea se schimbă radical în toată ţara. ANM anunţă răcire accentuată, vânt...
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
Primele imagini de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Peste o sută de persoane s-au adunat să-i...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
La câți km speli motorul diesel pe interior? Ce probleme pot apărea după
Donald Trump Jr. critică decizia lui Biden privind aprobarea rachetelor americane pe teritoriul Rusiei şi...
Alimentul MINUNE cu beneficii DUBLE! Protejează creierul și scade colesterolul
Muzica populară din România a pierdut o legendă. A fost cel mai iubit cântăreț
Alertă alimentară în Germania. Un produs românesc, scos de pe piață
Președintele TAS din Kosovo, declarație total neașteptată. De ce susține că tricolorii se vor bucura...
Văduva lui Silviu Prigoană, declarații bombă după decesul omului de afaceri
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
VIDEO Cum interpretează Daria Crișan melodia tatălui ei - "Dacă pleci"? Imaginile au topit inimile...
BANCUL ZILEI. Bulă o întreabă pe Bubulina: – Ce ai pregătit pentru astăzi?
Angajații sunt evaluați mai aspru atunci când finalizează sarcini cu întârziere, arată un studiu